Základné výživové hodnoty prepeličích vajíčok . | |
Energetická hodnota bielka - kJ/100 g | 200,9 |
Energetická hodnota žĺtka - kJ/100 g | 1527,7 |
Hmotnosť vajca - g | 10,16
(vajíčka z nšej farmy 12,8 g) |
Hmotnosť žĺtka - g | 3,22 |
Hmotnosť bielka - g | 5,12 |
Hmotnosť škrupiny - g | 1,82 |
Sušina žĺtka - % | 50,3 |
Sušina bielka - % | 11,8 |
Tuk v žĺtku - % | 33,7 |
Bielkovín v žĺtku - % | 16 |
Bielkovín v bielku - % | 10 |
Vápnik - mg na 100 g vaj. obsahu | 59 |
Fosfor - mg na 100 g vaj. obsahu | 220 |
Železo - mg na 100 g vaj. obsahu | 3,8 |
Horčík - mg na 100 g vaj. obsahu | 11,6 |
Meď - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,11 |
Zinok - mg na 100 g vaj. obsahu | 1,46 |
Vitamín A - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,09 |
Vitamín B1 - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,12 |
Vitamín B2 - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,85 |
Vitamín PP - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,1 |
Vitamín B6 - mg na 100 g vaj. obsahu | 0,13 |
Cholesterol - mg na 1 vajíčko | 60
- 70
(Doporučená denná spotreba - 300 mg) |
Zdroj: Ing.Ján Baumgartner, CSc., - ŠVVHP - Výskumný ústav hydinársky, Ivánka pri Dunaji, Ing.Jana Simeonová, CSc. - Vysoká škola zemědělská , Brno